Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Logo leiderschapsdomeinen doorzichtig
Zoeken

Wat je in een gesprek absoluut niet moet zeggen

Facebook
Twitter
LinkedIn
(Leestijd 2 minuten)

Het kan soms heel irritant zijn als je het gevoel hebt dat iemand zijn opvatting aan je probeert op te leggen. Misschien herken je het wel. Je hebt al enkele vragen gesteld, maar wat je ook probeert de ander gaat met volle kracht door met hameren op zijn kijk op de gang van zaken. Jij voelt je in de hoek gedrukt en hij snapt in het geheel niet dat je het niet met hem eens bent.

Wat je niet moet zeggen

In mijn coaching gesprekken zie ik een valkuil vaak terugkomen. Namelijk dat je tegen de ander zegt: ‘Ik hoor wat je zegt’ (of ‘ik begrijp je’) en dat je daarna je eigen opvatting geeft.
Dat is niet slim.
De ander voelt namelijk feilloos aan dat ‘Ik hoor wat je zegt’ een trucje is om de ander te doen stoppen, zodat jij je eigen opvatting kunt inbrengen.

Zo laat je merken dat je de ander begrijpt

Wil je verschil maken dan is de aangegeven weg om de ander te laten horen en voelen dat je hem echt begrijpt. Je vat bijvoorbeeld zijn woorden samen en vraagt of je hem goed begrepen hebt. Je zorgt ervoor dat heel duidelijk is dat jij hem goed begrijpt. Dan pas komt het moment dat je je eigen opvatting inbrengt.

Wat jezelf kunt doen

Dus zeg niet dat je de ander begrijpt maar laat uit je samenvatting voelen dat je de ander begrijpt. Daarna ligt de weg open om jezelf passend in te brengen. Het is een heel mooie manier om mogelijk te maken dat jullie beider opvattingen volwaardig op tafel komen.
Dus, als je de neiging hebt om te zeggen dat je de ander begrijpt, bedenk je dan en vat de ander samen om zo echt te laten zien dat je hem begrijpt.

Lees ook

Verbindend communiceren – in vier stappen afdalen in de U

Ontvang gratis tips om vanuit verbinding te leiden

Voel je elke week geïnspireerd in je leidinggeven met een praktische donderdagmorgen succestip!

Meer dan 1500 leiders en professionals gingen je voor!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.