wanneer je focust op balans, krijg je balans en … sta je stil
Balans vinden in je leven, in je werk en tussen privé én werk is een bijna vanzelfsprekende opdracht voor iedereen. Toch zet ik hier vraagtekens bij. Wat mij een geweldige boost heeft gegeven is het inzicht, dat het niet gaat om balanceren, maar om integreren. Het gaat niet om aandacht verdelen, maar om aandacht focussen. Ik zet het verschil op een rij, vertel over mijn ervaring en geef suggesties hoe jezelf stappen kunt zetten om van balanceren naar integreren te gaan.
Drie potjes op het vuur
Ik werk als bestuurder bij Radar, ben lid van het bestuur van de Stichting Verbindend Leiderschap en schrijf over leiderschap. Dit zijn drie potjes die ik op het vuur heb staan. Elk potje heeft zo zijn eigen karakter. Bij Radar leid ik een organisatie. Als bestuurslid organiseer ik activiteiten en als auteur schrijf ik. Wanneer ik daar vanuit de balansoptiek naar kijk, dan is het simpel weg een kwestie van verdelen van aandacht. De activiteiten an sich kunnen geheel los van elkaar staan. Net als de potjes op het vuur. Ik kan schrijven over het leiderschap van Obama, activiteiten voor managers organiseren bij de Stichting Verbindend Leiderschap en mijn werk doen als bestuurder van Radar. Wanneer ik echter vanuit een integrerende optiek bekijk, ontstaat er een heel ander perspectief.
Het versterken van de leefwereld
Mijn verlangen is om de kracht van mensen te versterken. Ik ben er van overtuigd, dat dat vooral kan door de systeemwereld ten dienste te laten zijn aan de leefwereld van mensen. Voor mij betekent dit het versterken van de onderstroom (leefwereld) ten opzichte van de hoofdstroom (systeemwereld). Meer aandacht voor het verhaal van mensen dan voor de werking van systemen. Meer ontmoeting dan debat. Co-creatie in plaats van concurrentie.
Ik wil er voor gaan om – samen met vele anderen – deze onderstroom naar de oppervlakte te laten komen. Voor mij is duidelijk dat de drie potjes op het vuur daar alle drie een prachtige bijdrage aan kunnen leveren.
De ene smaak versterkt de andere
Dan is er geen enkele aanleiding om schotten te houden tussen de verschillende activiteiten. Ze kunnen elkaar versterken in het perspectief van het hogere doel. Mijn ervaringen binnen Radar krijgen een plek binnen de artikelen die ik schrijf over leiderschap. Vanuit de Stichting Verbindend Leiderschap kan ik het initiatief nemen tot een leergang Leiderschap sociale domein. Een initiatief, dat perfect past in mijn opdracht als bestuurder van Radar om een context in Zuid Limburg na te streven, waarin zo veel als mogelijk de inzet is om elkaars kracht te versterken. Omdat we er van overtuigd zijn, dat we juist dan cliënten het beste tot hun recht kunnen laten komen. De verschillende potjes leveren zo een bijdrage aan een gerecht, waar de ene smaak de andere versterkt. Het wordt zo geen aardappelen, worst en bloemkool, maar een specialiteit van een sterrenrestaurant. Maar, ‘is dat niet wat hoog gegrepen?’, zou je je kunnen afvragen.
Vallen en opstaan
Jazeker, dat is niet eenvoudig. Dat gaat met vallen en opstaan. Net zoals die sterrenkok haar specialiteit ook niet van de ene op de andere dag voor elkaar heeft. Maar wanneer je het eenmaal gevonden hebt, geeft het je een geweldige boost. Thomas Friedman en Willem Mastenbroek hebben er prachtig over geschreven.
Sturen én ruimte geven
Mastenbroek kijkt na 30 jaar terug op de ontwikkeling in leiderschap. Hij concludeert dat centraal blijft staan, dat je als leider schijnbare uitersten integreert. Zo moet je én sturen én ruimte geven. Wanneer je dat vanuit de balansoptiek aanvliegt heb je steeds een dilemma. Stuur je te veel, dan geef je te weinig ruimte. Geef je te veel ruimte dan stuur je te weinig. Balanceren is dan suboptimaal. Het is weer aardappelen, worst en bloemkool. Een meerwaarde ontstaat pas wanneer je integreert. Wanneer je stuurt op kaders en ruimte geeft binnen die kaders. Dan zorg je voor een versterking van beide elementen en word je een sterrenkok.
Werk en privé
Stew Friedman zoomt in op de balans tussen werk en privé. Zijn boodschap is precies hetzelfde. Wil je het leven leiden, dat je wenst: Stop met balanceren en ga integreren. Hij laat toppers aan het woord en geeft tips:
- Ga uit van je eigen missie en kracht (be real)
- Verbind de verschillende delen van je leven (be whole)
- Durf te veranderen (be innovative)
Het zijn handvatten die je een plek kunt geven in je eigen analyse. Maar, waar te beginnen?
Klein houden
Mijn advies is om het klein te houden. Vraag je af wat jouw belangrijkste potjes op het vuur zijn. Kies er hier drie uit. Kijk eens of het klopt, dat die op dit moment een soort aardappelen, worst en bloemkool vormen. Vraag je vervolgens af wat van deze potjes het gemeenschappelijke onderliggende doel is. Wanneer je daar een beeld van hebt, ga je op zoek naar verbindingen en mogelijkheden tot integratie. Door aan elk van de potjes subtiel een ander accent te geven, kan al een wereld van verschil ontstaan. Dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag.
Jouw specialiteit van het huis
Een versnelling kun je bereiken door mensen in vertrouwen te nemen. Vraag hen om mee- en tegen te denken. Zo raak je het snelst op weg naar jouw persoonlijke specialiteitengerecht.
Stoplichttweets
Doen: Focus aanbrengen en op basis daarvan jouw activiteiten integreren
Attentie: Wanneer je jouw activiteiten als los zand ervaart
Niet doen: Balanceren tussen jouw activiteiten
Video
Dat neemt allemaal niet weg, dat balanceren heel mooi kan zijn… Lara Jacobs laat het prachtig zien in dit bijzondere TEDx optreden. Maar, misschien is ze hier het balanceren al voorbij, zo één (geïntegreerd…) is ze met haar attributen:
Wat je verder kunt doen
- Ken je collega’s voor wie dit artikel heel bruikbaar zou kunnen zijn? Stuur hen dan de link van dit artikel door.
- Heb je feedback of suggesties voor mij of voor medelezers, gebruik dan het commentaarveld onder het artikel om je reactie te geven.
Samen maken we van verbindend leiden de hoofdstroom!
Meer lezen
- De twaalf aandachtsvelden van de leiding
- Les in strategie uit Bangkok
- Wat moet je met al die netwerken? Zo bepaal je je doelen
- In welke van deze 4 niveaus van bekwaamheid ben je nu?
Met medewerking van Silvia Heijnen (redactie) en Eugenie Duynstee (copyright foto’s)