Janine merkt dat in haar team de gewoonte ontstaat om besluiten van enkele weken geleden weer opnieuw ter discussie te stellen. Ze ziet het als een patroon. ‘Er is juist nu slagkracht nodig, steeds opnieuw erover praten gaat ons niet verder helpen’, denkt ze bij zichzelf. Ze wil die hernieuwde discussie niet toestaan.
‘Kan ik dat wel maken?’, zo vraagt ze aan me in ons coaching gesprek. ‘Is dat niet top-down?’
Taboe
Het is een misverstand dat top-down bij verbindend leiden een taboe is. Natuurlijk blijf je als leidinggevende besluiten nemen, nadat mensen gehoord zijn die bij het besluit betrokken zijn.
Neiging terug te vallen
Dat bleek ook bij Janine te spelen. Iedereen wil meer slagkracht. Toch is er de neiging om terug te vallen in het patroon van praten in plaats van doen.
Wat je zelf kunt doen
Als leidinggevende help je door daar geen ruimte voor te geven: ‘We beginnen de discussie niet opnieuw. We houden ons aan het afgesproken moment van evaluatie’.
Maar aan deze boodschap ontbreekt nog iets. Dat is het waarom. Janine deed dat in haar geval door eraan toe te voegen: ‘Er is juist nu slagkracht nodig, steeds opnieuw erover praten gaat ons niet verder helpen’
Kortom top-down is geen taboe, maar zeg altijd het waarom erbij.
Lees ook:
Wat je moet weten over de twee leiderschapsstijlen