Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Logo leiderschapsdomeinen doorzichtig
Zoeken

Presentie in een sollicitatiegesprek

Facebook
Twitter
LinkedIn
(Leestijd 2 minuten)

We zijn op zoek naar een nieuwe divisiemanager. We verwachten dat deze zich ook in het presentieleiderschapsdomein kan begeven. Maar hoe krijg je in een sollicitatiegesprek daar een beeld van? Ik deel mijn ervaringen… We vragen naar motieven en opvattingen. We laten de kandidaat voorbeelden uit zijn eigen loopbaan toelichten. Wat was de situatie, wat zijn taak, wat zijn actie en hoe was het resultaat? Het is de bekende 4-trap die we toepassen. Terugkijken naar gedrag wat al vertoond is, geeft immers meer zekerheid dat je zicht krijgt op de kwaliteiten van de persoon dan vragen naar toekomstig gedrag. Dat laatste blijft toch altijd het gevaar hebben van ‘wishfullthinking’. Het zegt vaak meer over de competentie om goed te kunnen overtuigen dan over de daadwerkelijke kwaliteiten van de betrokkene…

Zo ongeveer na een half uur is meestal een prima moment om in het presentiedomein te stappen. We hebben een goede ervaring met te zeggen, wat we op dat moment van de kandidaat vinden. ‘Ik zie een geweldige betrokkenheid en daadkracht, maar ik denk dat je te veel zelf gaat doen in plaats van onze hoofden in positie te brengen’ of ‘Ik denk dat de kwaliteiten die je hebt al in ons team vertegenwoordigd zijn. Ik twijfel of je wel iets toevoegt’. Het zijn opmerkingen die heel vaak pas uitgesproken worden als de kandidaat al weg is. Juist door ze in te brengen in aanwezigheid van de kandidaat krijgt het gesprek een impuls. Ineens gaat het echt ergens over. Iedereen komt op het puntje van zijn stoel en is als het ware present.  De kandidaat vertelt zijn kant van het verhaal en kan laten zien hoe hij in de presentie stapt. Soms levert het spontaan feedback in onze richting op. Soms ook kunnen we helpen met: ‘je hebt je in ons verdiept en nu een tijd met ons gesproken, wat neem je waar?’.

Natuurlijk, een gesprek blijft maar een gesprek. Het is daarom ook maar één van de selectiemiddelen. Maar deze verdiepingsslag helpt wel om een andere dimensie in het gesprek te brengen. We willen immers dat je als leider ook in het presentieleiderschapsdomein kunt stappen. Dan kan het niet anders dan dat we dat in het gesprek al met elkaar proberen te beleven.

Wat je verder kunt doen

Ken je collega’s voor wie dit artikel heel bruikbaar zou kunnen zijn? Stuur hen dan een link van dit artikel door. Heb je feedback of suggesties voor mij of voor medelezers, gebruik dan het commentaarveld onder het artikel om je commentaar te geven. Samen maken we van verbindend leiden de bovenstroom!

Ontvang gratis tips om vanuit verbinding te leiden

Voel je elke week geïnspireerd in je leidinggeven met een praktische donderdagmorgen succestip!

Meer dan 1500 leiders en professionals gingen je voor!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.