Hoe begin je een gesprek? Vraag je ook vaak ‘hoe gaat het?’ Dan is het goed om een alternatief te zoeken. We hebben nu eenmaal meer de neiging om onze aandacht te laten gaan naar wat ontbreekt dan naar wat oké is. Met een neutrale vraag als ‘hoe gaat het?’ zet je daar de deur wagenwijd voor open. Wil je dus een positieve insteek, dan moet je met je vraag een beetje helpen.
- Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt?
- Als je terugkijkt, wat maakt je blij?
- Wat lukte vanmorgen?
- Wat heb je geleerd?
- Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Dit soort vragen dus. Vragen die de ander uitnodigen om waarderend te kijken. Ik neem je mee met mijn eigen ervaring. In mijn tijd bij Radar heb ik hiermee geëxperimenteerd bij teambezoeken.
1e Voorbeeld: Hoe begin je een gesprek
Maar, het geeft het gesprek niet echt energie.
Tijdens het gesprek met de medewerkers van een team in Maastricht stel ik simpel weg de open vraag: ‘hoe gaat het?’ De aandacht gaat vrijwel direct naar de hoge werkdruk en de moeite die het team heeft met de projecten, die we doen om prijsopslagen te verkrijgen voor ons werk. Het team benoemt pijnpunten. Ik vraag begrip en vertel over de acties die we ondernemen om herhaling te voorkomen. Maar, het geeft het gesprek niet echt energie. Die komt pas, wanneer het team praat over hun gezamenlijke actie om de agressie te tackelen, waar ze mee te maken hebben. Ze hebben een inventarisatie gemaakt van knelpunten en met elkaar de prioriteiten bepaald. Begeleider Guido vertelt over het moment dat twee ouders in zijn aanwezigheid op de vuist gaan en de kinderen erbij op de bank zitten. Dat doet een appél op zijn vakmanschap. Het geeft het gesprek direct energie…
2e Voorbeeld: Hoe begin je een gesprek
Het is een wisseling van perspectief, dat een doorbraak geeft. Voorbeelden tuimelen over de tafel.
Bij het team van kinderbehandelcentrum Knoevelhofke in Landgraaf kies ik voor een andere start. ‘Hoe lukt het om de eigen kracht van kinderen te versterken?’, vraag ik aan de groep. Ook dat leidt niet tot de inspiratie die ik gehoopt heb. Voorzichtig vertellen enkele teamleden over het goede werk dat ze in het kinderdagcentrum doen.
Ik besluit om het over een andere boeg te gooien: ‘Wat maakt dat ouders voor het Knoevelhofke zouden moeten kiezen?’ Het is een wisseling van perspectief, dat een doorbraak geeft. Voorbeelden tuimelen over de tafel. Het gehele groepje dat ‘overgaat’ naar school, dat kinderen zich thuis voelen, het maatwerk dat geboden wordt in verschillende stadia van ontwikkeling van kinderen, hoe ze met een simpele aanwijzing ouders echt helpen…
Je zaait wat je oogst
Wat je aandacht geeft groeit. Wanneer je wilt starten met een waarderende kijk, geef dan zelf het goede voorbeeld. Met je startvraag zet je de toon. Je oogst wat je zaait.
Wat je verder kunt doen
Ken je collega’s voor wie dit artikel heel bruikbaar zou kunnen zijn? Stuur hen dan een link van dit artikel door.
Lees ook
- Een goed gesprek – hoe je ezelsbruggetjes gebruikt
- Hoe je triggers omvormt en voorkomt dat je impulsief reageert
- Verbindend communiceren – in 4 stappen afdalen in de U
Foto door Rawpixel van Pexel