We zeggen het zo vaak. We gaan in dialoog met elkaar. Maar, lukt dat ook? Ik weet inmiddels, dat ik daar niet zo zeker van kan zijn. Dan merk ik, dat ik toch vooral mijn eigen opvatting aan het inbrengen ben zonder die van de ander echt te verkennen.
In mijn hoofd
De twee dagen, dat ik nauwgezet in mijn functie van Burgemeester van Maasbracht mijn gesprekken analyseerde, herinner ik me nog als de dag van gisteren. Het was een opdracht van mijn studie Executive Change Management. Jawel, ik was vriendelijk en open. Maar uiteindelijk was de uitkomst van de gesprekken, dat wat ik van te voren al in mijn hoofd had…
Debat en dialoog
Tijdens de cursus leiderschapsdomeinen maken we deelnemers bewust van het verschil tussen dialoog en debat. We leggen de theorie uit. Deelnemers maken een test. Ze bespreken in intervisie hun persoonlijke opdrachten. Pas tijdens de vierde bijeenkomst brengen we een gesprekscasus in. De opdracht is om als leidinggevende de ene keer voor debat en de andere keer voor dialoog te kiezen. We nemen het met de iPad op en kijken daarna gezamenlijk terug.
Vallen en opstaan
Bij de deelnemers zie ik een herhaling van mijn eigen ervaring. Je denkt wel dat je in dialoog bent, terwijl daar in de praktijk geen sprake van is. Je laat jouw eigen opvattingen domineren. Het is voor veel deelnemers een moment dat een kwartje valt. De theoretische inzichten, de test en de intervisie. Natuurlijk is dat allemaal waardevol. Maar uiteindelijk kom je pas echt verder door te doen en te leren van wat goed en verkeerd gaat.
Drie gesprekken
Kijk zelf eens terug in de agenda van de afgelopen week. Kies er drie gesprekken uit. Vraag je bij elk gesprek af, wat de uitkomst was die je beoogde. Is die in overeenstemming met dat wat jij op voorhand wilde? Dan is de kans groot, dat er in het geheel geen sprake was van een dialoog. Een dialoog kan nu eenmaal geen eenrichting verkeer zijn… Wil je het anders? Ook dan kun je heel eenvoudig stappen zetten. Kies nu drie gesprekken uit, die je de komende week gaat houden. Neem jezelf voor om echt naar de ander te luisteren en bovenal om door te vragen. Kijk vervolgens of je in de uitkomst van de gesprekken synergie van de inbreng van de deelnemers terugziet.
Stoplicht
Doen: Pak signalen van de ander op en vraag daarop door
Attentie: Hoe meer jezelf aan het woord bent, des te meer kans op debat
Niet doen: De uitkomst die een gesprek voor jou moet hebben vooraf vastleggen
Wat je verder kunt doen
Ken je collega’s voor wie dit artikel heel bruikbaar zou kunnen zijn? Stuur hen dan een link van dit artikel door. Heb je feedback of suggesties voor mij of voor medelezers, gebruik dan het commentaarveld onder het artikel om je commentaar te geven. Samen maken we van verbindend leiden de bovenstroom!
Meer lezen
- Hoe je met een simpele actie je gedrag verandert
- Hoe je een vliegende start maakt bij een moeilijk gesprek
- 101+ Acties om (moeilijke) gesprekken in een dialoog te veranderen
- Omdenken in drie stappen: van debat naar dialoog
- Hoe je met verbindend onderhandelen tegenstellingen overbrugt
- In verbinding blijven met de ander en met jezelf
- Hoe reageer je in momenten van de waarheid?
- Hoe je voorkomt dat je bij kritiek gaat drammen
Foto opening: copyright Marcel Ohlenforst