De toeslagenaffaire leert ons veel over leiderschap. Aan de grenzen van een systeem valt immers heel veel op te steken. Als iets fantastisch lukt dan is het slim om te kijken, wat het succes veroorzaakt. Zodra iets compleet de mist in gaat dan weet je: ‘hier kunnen we veel van leren’.
De drie diepe valkuilen bij de toeslagenaffaire
Dat geldt dus ook voor de toeslagenaffaire, die ertoe heeft geleid dat een heel kabinet is afgetreden. Ben Tiggelaar zet helder drie diepe valkuilen op een rij die hierbij een doorslaggevende rol hebben gespeeld:
- Denken vanuit angst (‘fouten maken is geen optie; dus slecht nieuws verzwijgen we’)
- Tunnelvisie (‘fraudebestrijding is business: we moeten fraudegeld binnen halen’)
- Te weinig reflectie (‘signalen dat iets fout gaat afdoen als incidenten’)
De drie fantastische principes van verbindend leiderschap
Je kunt deze drie valkuilen ook positief omdraaien. En zie daar, je hebt drie fantastische principes voor verbindend leiderschap te pakken:
- Denk vanuit vertrouwen (minder controle, meer ervaringen delen)
Kies voor het idee dat je juist kunt leren door fouten te maken. Creëer een sfeer waarin het vanzelfsprekend is om ervaringen open te delen. - Omarm complexiteit (minder cijfers, meer verhalen)
Realiseer je dat de dagelijkse werkelijkheid vaak niet te pakken is in doelen die meetbaar zijn. Menselijke belangen en behoeftes zijn niet allemaal in cijfers te vatten. Luister naar verhalen. Vraag naar betekenissen. - Reflecteer (minder ego, meer zelfreflectie)
Organiseer dat je constructief, maar kritisch naar je zelf kijkt. Laat je ego je daarbij niet in de weg zitten. Zorg voor een buddy met wie je kunt klankborden, neem deel aan intervisie, vraag feedback aan mensen om je heen.
Zelf aan de slag
Hoe is dat voor jou? Welk principe zou bij jou een extra boost kunnen gebruiken?
Mijn ervaring is dat je al een heel stevige stap kunt maken, als je één principe uitkiest en daar één specifieke actie aan verbindt.
Zo kunnen we allemaal leren van de toeslagenaffaire 😉
Lees ook
Wat je moet weten over de twee leiderschapsstijlen